Hypnotherapie

Wat is hypnose?

Helaas is er online veel verkeerde informatie over wat hypnose is, hoe het werkt en wat het wel en niet kan. Als je geïnteresseerd bent in hypnotherapie, moet je de feiten over hypnose kennen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Als een gecertificeerde hypnotherapeut ken ik de belangrijkste hypnose feiten goed. Laat me je helpen te begrijpen wat hypnose is - en niet!

Hypnose feiten

 • Hypnose is een veranderde staat van bewustzijn waarin je verbinding maakt met je onderbewustzijn.
 • Hypnose is een natuurlijke ervaring die de meesten van ons elke dag overkomen, wanneer we opgaan in zoiets als autorijden, dagdromen, lezen, ritmische oefeningen doen of naar een 'scherm' kijken.
 • Het onderbewustzijn is het controlecentrum voor de verbinding tussen geest en lichaam en stuurt regelmatig berichten (gewoonten) naar de bewuste geest om hem te vertellen wat hij moet doen.
 • Als je in hypnose gaat, omzeil je het bewustzijn en krijg je toegang tot informatie in het onderbewustzijn.
 • Al uw zintuigen zijn wakker en alert terwijl u in hypnose bent.
 • U heeft te allen tijde de touwtjes in handen.
 • Je zegt of doet in hypnose alleen wat je normaal gesproken zegt of doet in een bewuste staat.
 • Je verwerkt informatie in hypnose op dezelfde manier als je dat voornamelijk doet in een bewuste staat: 60% van de mensen is voornamelijk visueel; 20% is voornamelijk auditief; en 20% is voornamelijk kinesthetisch (ze voelen en voelen).
 • Je kunt naar volledig bewustzijn terugkeren wanneer je maar wilt of daar behoefte aan hebt.
 • Het gebruik van hypnose geeft u de mogelijkheid om blijvende veranderingen aan te brengen.
 • U kunt niet tegen uw wil in hypnose worden gebracht.

Wat is Hypnotherapie

Al onze dagelijkse activiteiten worden voor 95% uitgevoerd vanuit ons onderbewustzijn. De andere 5% voer je bewust uit. Dit houdt in dat het niet altijd lukt om een verandering of verwerking bewust uit te voeren. Een test: kijk eens voor 1 minuut lang bewust naar een voorwerp dat voor je staat… Is het gelukt…? Of kwamen er andere onbewuste gedachten voorbij die niets met het voorwerp van doen hadden – je vindt het koud, je vroeg je af hoelang die minuut nog duurt, wat moet mijn omgeving wel niet denken dat ik hier voor me uit zit te kijken, etc… Deze gedachten kwamen niet bewust binnen en hadden ook geen bewuste relatie met je test. Het zal duidelijk zijn dat je bewustzijn niet de uitvoerende partij is van 95% van wat je doet en indien een verandering gewenst is, deze bewerkstelligd dient te worden via je onderbewustzijn en niet via je bewustzijn. Hypnotherapie - hypnose is een techniek om toegang te krijgen tot je onderbewustzijn. In deze hypnose-staat neem je makkelijk nieuwe suggesties voor waar aan aangezien je analytisch en logisch denken (bewustzijn) zich op de achtergrond bevindt.

Met hypnotherapie kunnen we dus gewenste veranderingen of verwerking realiseren. Een geweldig hulpmiddel met positieve effecten. Hypnose is een verhoogde staat van concentratie, een natuurlijke staat van diepe ontspanning die doelgericht verkregen kan worden. Bijna iedereen heeft in het dagelijks leven hypnotische ervaringen: je bent zo geconcentreerd bezig, dat je niet hoort dat iemand binnenkomt; je bent diep in gedachten tijdens het autorijden, zodat het lijkt of je een stukje hebt overgeslagen; of je gaat helemaal op in een bioscoopfilm en kunt niet geloven dat het al pauze is. Dit zijn allemaal vormen van spontane hypnose.

Via hypnotherapie wordt je in een natuurlijke diepe staat van ontspanning brengen, de trancestaat, waarbij je onderbewustzijn toegankelijk is om tot de kern van het probleem te komen en te verhelpen. In deze trance-staat gaat je bewustzijn (analytisch en logisch denken) naar de achtergrond, evenals je ego (kritische factor). Als dit gebeurt komt de mogelijkheid vrij om direct met het onderbewustzijn (o.a. gedrag en emoties) te communiceren. Hierbij zullen jouw belemmeringen in je functioneren door middel van gegeven suggesties verholpen worden.

In deze natuurlijke diepe staat van ontspanning kun je o.a. gewoon spreken, voelen en horen, je bent volledig in controle waarbij je alles kunt afwijzen wat je niet wilt. Ik kan je niets laten doen wat je niet wilt.