Therapieën

Er zijn twee soorten heling. De eerste (holistisch) is een methode waar je niets voor hoeft te doen, je hoeft alleen maar bewust naar jezelf te kijken. Deze methode is eigenlijk het tegenovergestelde van wat we hebben meegekregen uit onze conditionering. Want we hebben geleerd ons te verzetten, om in weerstand te gaan, om dingen te verdrukken of om ze te verstoppen. Dit ook wat betreft het ziek zijn. Daarop zijn vaak de meeste therapieën en geneeswijzes op gericht - er tegen te vechten, te onderdrukken en te controleren. We zijn dan ook continue in strijd met onszelf, lichaam, emoties en ons denken. En omdat deze strijd vaak uitzichtloos is, want van jezelf kun je niet winnen, is het een energieverslindend gebeuren. En toch willen we niet ziek zijn en pijn voelen. Het enigste wat nodig is, is "inzicht".

De tweede heling (ziekte/symptoom) manier is: als één medicijn tegen angst, ziek, pijn, verzet en verdriet: het onder ogen zien van de uitgangssituatie. En de uitgangssituatie is altijd voor iedereen hetzelfde, namelijk datgene "WAT IS" het "NU". In het nu is alles voor iedereen feitelijk hetzelfde. Pas dan kan angst een plaats krijgen die hem toekomt en hoeft deze niet langer te overheersen. Dan hebben we een kans van slagen - wanneer we aanwezig zijn, waarnemen, communiceren op hetzelfde niveau (zonder oordelen) en in relatie staan. Een andere manier van kijken, denken en voelen (zonder voor of tegen). Inzicht krijgen in de onderliggende drijfveren. Confrontaties worden vaak vermeden uit angst om gekwetst te worden. Wanneer de aanleiding en kwetsbaarheid onder ogen wordt gezien, leidt dit tot rust en kalmte.

Er zijn dus twee belevingsvormen: die van ware liefde en van angst. Waar echte liefde is krijgt angst geen voet aan de grond. Uitgangsvormen van liefde (onder ogen zien, aanwezig zijn, waarnemen, aandacht, onvoorwaardelijk) laten geen angst ontstaan. Confrontaties met het ego leveren moeilijke momenten op wanneer we een gevecht aangaan. Toch zijn er momenten die inzicht geven op eigen mogelijkheden en beperkingen.

Dus de persoonlijkheid, wat aandacht en denken is, gevormd door de afscheiding van de omgeving, kan in eerste instantie de problemen onder ogen zien. Maar wanneer de problemen een bevestiging van of een bedreiging voor het ego wordt zal hij alles in het werk stellen om hier het juiste voor zichzelf te doen.

Erop wijzen om het beste te doen wat NODIG is, ligt meer voor de hand dan erop te wijzen om het beste doen wat MOGELIJK is.

De behandelmethodes van Nibbana zijn met Inzicht, Wat Is en Nu verstrengeld.